Çocuklarımız İçin Ortopedik Ayakkabı Gerekli Mi?

Çocuklarımız İçin Ortopedik Ayakkabı Gerekli Mi?

Çocuklarımız İçin Ortopedik Ayakkabı Gerekli Mi?

Çocuğunuzun kendi başına yürümekte sorun yaşadığını veya ayaklarının şeklinin iyi olmadığını düşünüyorsanız, ortopedisti bir uzman doktora gitmek gerekmektedir. Günümüzde ayak patolojileri çok sık rastlanan bir sorundur ve her iki çocuktan biri bu şekilde sorunlara sahip olmaktadır.

 

 Çocuklarda düz taban ve çarpık ayak, halluks valgus ayak deformitesi gibi patolojiler, doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişmektedir.

 

 Edinilmiş ayak patolojileri yaralanmalar, ağır yükler, yanlış numara ayakkabı giymekten kaynaklanan ayağın deformasyonları, çok sıkı ve çok gevşek ayakkabılar, yürürken ayağın yanlış konumlandırılması gibi nedenlerden ortaya çıkmaktadır.

 

 Bu kapsamda ortopedik ayakkabı ayak şekil bozukluklarının etkili bir şekilde önlenmesi ve çocukların ayaklarını tedavi etmenin ağrısız bir yöntemi olmaktadır.

 

 Ortopedik Ayakkabı Ne Zaman Kullanılır?

 

 Çocuklarda ayak sağlığı genelde göz ardı edilir ve bu durumda sadece ayaklarda değil, bacaklarda ve sırtta da ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuğunuzun ayağının yaşlandıkça nasıl şekillendiğini ve geliştiğini gözlemlemek zorunludur.

 

 Bu durumda ayak ortezleri, çocuğunuzun muzdarip olabileceği ortaya çıkan sorunları düzeltmeye yardımcı olabilir. Genelde nubebe ayakkabıları bu gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Ortopedik ayakkabı kullanımı,

 

 - Çocuğunuz sınıf arkadaşlarına ayak uydurmakta zorlandığı zaman,

 - Ayakları içe dönük olduğunda,

 - Ayakları dışa dönük olduğunda,

 - Ayakları düz olduğu zaman oldukça etkili olmaktadır.

 

 Ortez kullanımını gerektirecek ayak problemlerinin spesifik semptomları ortaya çıktığı zaman da çocuğunuzun ayak hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesinin zamanı geldiği anlamına gelmektedir.

 

 Çocuklarda Ortopedik Ayakkabıya İhtiyaç Duyulması

 

 Bazı çocukların ihtiyaç duyduğu ortopedik ayakkabı tercihleri durumları şu şekildedir:

Çocuğunuz, yürürken bir bacağını diğerine tercih ederse,

Yürürken ayaklarını topallar ya da sürüklerlerse,

Sürekli takılırlarsa, biraz sakarlarsa veya koordinasyon eksikliği yaşarsa,

Ayak ve ayak bileğinde herhangi bir sertlik varsa,

Yürüme şekillerinde ani bir değişiklik varsa,

Anormal şekilli ayak parmakları batık ayak tırnakları varsa,

Kemik mahmuzlar diğer ayak deformiteleri varsa,

Mutlaka ortopedik ayakkabıya ihtiyacı vardır.

 

 Ortopedik Ayakkabı Özellikleri

 

 Ortopedik ayakkabılar, nubebe ayakkabıları farkı ile çocukların ayaklarına ve bacaklarına ek destek ve sağlam bir temel sağlayarak onlara yardımcı olabilir. Aktiviteleri daha rahat hale getirebilirler, aynı zamanda büyüdükçe çocukların ayaklarını ve alt uzuvlarını stabilize etmeye de yardımcı olurlar.

 

 Ayrıca yaralanma veya ayak kemiklerinin olağandışı hizalanmasından kaynaklanan ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir. Ortopedik ayakkabı ihtiyacı olsun ya da olmasın tüm çocuklar için her zaman tam oturan ayakkabılar alınması tavsiye edilir. Çok büyük bir ayakkabı özensiz bir uyum ve zayıf destek sağlar, bu da ayak problemlerini ağırlaştırabilir.

 

 Çocuğunuz için ikinci el ayakkabılar kullanılması da bir önceki çocuktan kalan bir aşınma, ayakkabı modeli çocuğunuzun benzersiz ayak şeklini ve ihtiyaçlarını tam olarak desteklemeyecektir.

 

 Çocuk herhangi bir ağrı veya rahatsızlık yaşıyorsa, bu durum bazen koşuşturma ve oyun oynama isteksizliği olarak ifade edilebilir, bu durumda da pedortik tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için doktorunuza danışmalısınız.

 

 Ortopedik Ayakkabı Seçimi

 

 Çocukların ayak yapısı yetişkinlerden yetişkinlere göre farklılık gösterir. Parmakları daha geniş, topuk daha dar ve daha esnektir. Çocukluk çağında yanlış ayakkabı kullanımı ilerleyen yıllarda ortopedik sağlık sorunlarına dönüşebilmektedir. Bu nedenle çocuklar giyecekleri ayakkabıları seçerken dikkat etmeli ve seçim yaparken çok dikkatli davranılmalıdır.

 

 Genel olarak bir çocuğa ısmarlama ayakkabı giydirmek çok yanlış bir davranış olmaktadır. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak ayakkabı modelleri almanız gerekmektedir. 5 ila 7 yaşa kadar nubebe ayakkabıları yeni yürümeye başlayan süreçlerden okul çağına kadar çok uyg6n bir tercih olmaktadır.

 

 Bu noktada ayak, bebek ayaktan doğal olarak gelişmiş ayak tipine doğru gelişmektedir. Ancak çocuk ayak ve alt ekstremite ağrısından şikayet ettikten sonra da uzman bir hakimden yardım almak düşünülmelidir. Genelde ortopedik ayakkabı satın alırken dikkat edilmesi gerek pek çok kural ve özellik bulunmaktadır.

 

 Ortopedik Ayakkabı Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

 

 Günümüzde doğru çocuk ortopedik ayakkabı çiftini seçmek için;

 

 1- Sadece giyildiğinde deforme olmayan yüksek kaliteli dana derisinden yapılmalıdır.

 

 2- Bu tür ayakkabıların üretiminde sağlığa zararlı kimyasal boyalar kullanılmamalıdır.

 

 3- Ayakkabı iç tabanının ve sabitleme elemanlarının tasarımı, çocuğun ayağını güvenli bir şekilde sabitlemeye izin vermeli ve yürüyüş motorunun doğru gelişimini desteklemelidir. Bu, yüksek sert topuk desteği ve sert uzatılmış dış ve iç çeyreklerin varlığıyla elde edilebilir.

 

 4- Ayakkabı kalıbı çocukların ayaklarının anatomik özelliklerine uygun olmalı, yürürken doğru yük dağılımını sağlamalıdır.

 

 5- Taban, aşınmaya dayanıklı ve yeterince esnek olmalıdır. Taban esnemesi, ayakkabının burun kısmının ön üçte birlik kısmında gerçekleşmelidir.

 

 6- Çocuk ayakkabılarında topuk yüksekliği 5-7 mm'yi geçmemelidir. Topuk ve ayak kemerinin arka kısmına destek sağlamak için topuk tüm taban alanının en az üçte birini kaplamalıdır.

 

 7- Ayakkabının burun kısmı yuvarlak olmalı ve parmak şeklini bozmayacak şekilde olmalıdır. Ayak parmakları ile ayakkabının burnu arasında yaklaşık yarım mesafe olması en iyisidir.

 

 8- Kullanılan malzeme doğal ve hava geçirmez olmalıdır. Deri kullanımı aynı zamanda sağlamlığı ve doğallığı nedeniyle tercih edilmelidir.

 

 9- Ayakkabının burun kısmının esnekliği çocuğun yürümesi ve diğer hareket özgürlüğü için çok önemlidir.

Etiketler: Çocuklarımız İçin Ortopedik Ayakkabı
Şubat 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR