Çocuklarda Ayak Boyu Kaç Yaşına Kadar Uzar?

Çocuklarda Ayak Boyu Kaç Yaşına Kadar Uzar?

Çocuklarda Ayak Boyu Kaç Yaşına Kadar Uzar?

Çocuklar, en hızlı büyüme dönemlerinde oldukları için her 3-4 ayda bir yeni bir ayakkabıya ihtiyaç duyabilirler. Bu durum 3 yaşına kadar devam eder. 3 yaştan sonra ayak gelişimi biraz daha yavaşlar ve düztaban gibi görünen ayak tabanı artık şeklini alır. Çocuklarda ayak boyu 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilmektedir.

 

 Genellikle ergenlik döneminde, vücut gelişimi tamamlanmaya başlayan Çocukların ayak gelişimi de tamamlanma aşamasına gelir. Çocukların ayak gelişiminde ve ayak boyu uzamasında çocuk ayakkabıları seçimi oldukça önemlidir. Doğru ayakkabı seçimi gelişimi destekler ve çocuğun yere daha güvenle basmasını sağlar.

 

 Zemini doğru kavrayan çocuklarda ayak sağlığı korunurken yürüme bozuklukları da engellenir. Ayrıca ayak boyu uzamasını tam anlamıyla tamamlar. Ayak gelişimi engellenmeye ve doğru seçimlerle gelişi desteklenen bir çocuk ayağı, ergenlik çağında yeterli ayak uzamasını dönemini tamamlanmaktadır.

 

 1 Yaşındaki Çocuk Kaç Numara Giyer?

 

 1 yaşındaki çocuk, ilk adımlarını atmaya başlamıştır. Artık sağlıklı bir ayakkabı tercihi yapmak gerekmektedir. Ayak sağlığı açısından ilk ayakkabıların tercih edildiği bu dönemde, doğru numarada ayakkabı giyilmesi oldukça önemlidir. 1 yaşındaki çocuk ayağı genellikle 21-22 numaradır. Ancak tabi ki her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır. Ayak numaraları, çocukların gelişimine göre değişebilir.

 

 Bebeklerde Ayak Numarası Kaç Olur?

 

 Bebek ayakları, ilk doğduklarında çok küçüktür ve bir ayakkabı numarası yoktur. Bebek ayakkabıları numarasızdır. Bebek ayakkabı modelleri 17 numaradan başlamaktadır. 17 numaradan başlayan bebek ayakkabıları, 31 numaraya kadar çocuk ayakkabıları kategorisi olarak devam eder.

 

 Çocuklarda Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır?

 

 Çocuklarda ayak numarası, ayak uzunluğuna göre hesaplanmaktadır. Aşağıda ayak uzunluklarına göre doğru ayakkabı numarasını seçebilmeniz için bir liste hazırladık;

 

 11 cm; 17- 18 numara

 12,5 cm; 19- 20 numara

 14,5 cm; 21- 22 numara

 15,5 cm; 23- 24 numara

 16,5 cm; 25- 26 numara

 17,5 cm; 27- 28 numara

 18,5 cm; 28- 29 numara

 19,5 cm; 30- 31 numara

 

 Çocuklarda Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?

 

 Çocuklarda ayakkabı seçimi, en hassas ve özen isteyen konulardan biridir. Çünkü bir çocuk için seçilen yanlış ayakkabı, yürüme ve gelişim bozukluklarına neden olmaktadır. Bir ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk nokta ayak sağlığı ve ayak gelişimidir. Peki, çocuklarda en doğru ayakkabı seçimi nasıl olur?

 

 Öncelikle ortopedik sağlığın korunduğu ayakkabıları seçmek gerekir. Özellikle bebeklik döneminde, ilk adımı desteklemek, düzgün bir yürüyüş ve duruş yapısı sağlamak için bu seçim en doğrusu olacaktır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, mutlaka çocuğun yaşına, boyuna ve kilosuna uygun seçimler yapılmalıdır.

 

 Küçük ve ayağı sıkan ayakkabılar, ayak ve kas gelişimini engeller. Büyük gelen ayakkabılar ise adımı doğru atamama, takılıp düşme, dolayısıyla özgüven sorununa neden olur. Ayağı tam kavrayan, çocuğun yürümesini ve zemine güçlü basmasını destekleyen ayakkabılar, çocuklar için en doğru ayakkabı seçimidir.

 

 Bu özellikleri sağlayan ayakkabı modelleri içerisinde çocuk kendi seçim yapmak isterse, bu şans mutlaka verilmelidir. Kendi zevklerine göre tercih edecekleri ayakkabıyı daha rahat kullanacaklardır.

 

 Çocuklarda Yaşa Uygun Ayakkabı Seçimi Nedir?

 

 Çocuk ayakkabıları her ne kadar tek bir kategori gibi görünse de aslında yaş grubuna göre kendi içinde ayrılır. Çocuklarda ayakkabı seçimi bebeklik döneminde başlar. Yürüme öncesidir ve amaç ayakların sıcak tutulmasıdır. Taban kısmı genellikle yumuşak olur. Ayağı, patik gibi sarar.

 

 Ev dışında koruma amacıyla da kullanılır. Diğer dönem ilk adım ayakkabıları ile devam eder. Yine çocuk ayakkabı kategorisinde yer alsa da bu ayakkabılar, ortopedik ve hava alan malzemeden tercih edilir. Aslında çocuğun yürümesinde ve duruşunda önemli etkisi vardır. Bu nedenle ilk adım ayakkabı seçimi, ilk gerçek amacı ile kullanılan ayakkabı olarak önemlidir. Sonraki aşama küçük çocuk ayakkabılarıdır.

 

 Küçük çocuk ayakkabılarında rahatlık kadar görünüm de önemlidir. 4 yaşından itibaren çocuklar, kendi karar verme yeteneklerini kullanmak ister. Renkler, çizgi film karakterleri kısaca görsellik çocuğa da hitap etmelidir. Bununla beraber mutlaka nefes alan materyaller ile yapılmış, yürüme ve koşmayı destekleyen boğazlı yapı, daha az enerji harcanması için hafiflik öne çıkan özellikleridir.

 

 Okul dönemine kadar öncelik daima rahatlık ve ayak konforu olmalıdır. Sonraki dönem okul ayakkabısı olup yine çocuk ayakkabısı grubunda yer alır. Ancak okul ayakkabıları, çeşitli aktiviteler için gruplandırılmıştır. Bu yüzden okul ayakkabıları hem rahat hem amaca uygun olarak seçilmelidir.

 

 Okul Çağındaki Çocuklar İçin Ayakkabı Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

 Okul çağındaki her çocuk, okul ayakkabısına sahip olmalıdır. Okul ayakkabıları, diğer ayakkabılardan farklı olarak daha sade ve tek renklidir. Ayrıca rahat ve çocuğun gün boyu ayağı ağrımadan kullanabileceği şekilde olmalıdır.

 

 Okul çağındaki çocukların için ayakkabı tercihinde bir başka dikkat edilmesi gereken unsur amaca uygunluktur. Okul ayakkabıları kategorisinde yer alan her ayakkabı bütün dersler için uygun değildir. Çocuğun planında yer alan derslerle uyumlu sandalet, spor, tırmanma vb. ayakkabılar tercih edilmelidir.

 

 Bebek Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

 

 Bebek ayakkabı seçiminde mümkünse ilk tercih doğal malzeme olmalıdır. Bebekler henüz yürüyemediği için taban kısmı yumuşak ve düz olmalı, ayağı saran yapıda olmalıdır. Ayrıca bebeğin yürümeye başlamasında temel görevi gören ilk ayakkabılar, yere basıyor hissini vermelidir.

Etiketler: Çocuk Ayak Boyu
Temmuz 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR